Bejegyzések

Könnyű gluténmentes kenyér chia maggal, fekete szezámmal

Könnyű gluténmentes kenyér chia maggal, fekete szezámmal

Ezt a gluténmentes kenyeret dobtam össze valamelyik nap, amikor már nem volt mit ennem. Alapanyag volt bőven, de kész étel semmi. Nagyon egyszerű és szerintem jó ízű kenyér, ami miatt nekem nagyon tetszik, hogy nincs benne keményítő, mint általában a gluténmentes kenyerekben. Másodszorra jobb lett […]

Örömfőzés-vegetáriánus, gluténmentes főzőest

Örömfőzés-vegetáriánus, gluténmentes főzőest

Az Örömfőzésről Álmodtunk nektek egy különlegesen egészséges és örömteli programot. Cserne Gabi tanácsadó és elvonulások szakácsnője és az életöröm elhivatottjaként, én pedig természetgyógyász és életmód tanácsadóként, összeraktunk nektek egy különleges programot és így lett a főzési szenvedélyünkből ÖRÖMFŐZÉS. Téged is várunk, ha szeretnél megtanulni könnyen […]

Glutén-és tejmentes kókuszos palacsinta

Glutén-és tejmentes kókuszos palacsinta

Hozzávalók 6-8 palacsintához:


120 g rizsliszt
2 tojás
50 ml kókusztejszín (Cocomas)
230 ml víz
vagy 280 ml kókusztej a kókusztejszín és a víz helyett
2 ek. kókuszreszelék
csipet só
zsiradék a sütéshez
apróra reszelt cékla a színezéshez (elhagyható)

Az összes hozzávalót egy bormixerrel elkeverjük és kész is. Kicsit állni hagyjuk, kiolajozott palacsintasütőben kisütjük őket. A képen nem látszik annyira jól, de ez egy rózsaszín palacsinta. A reggeli céklás turmix maradékából tettem bele színezőnek. Valójában bármilyen répás, zöldes, piros turmixból tehetünk bele természetes ételszínezőnek. A mennyiségre azért figyelni kell, hogy ne hígítsuk túl.

Jó étvágyat!

Hogyan üzen a lélek a testen keresztül – tanulságos történetem

Hogyan üzen a lélek a testen keresztül – tanulságos történetem

Egy ideje készülök már megírni ezt a bejegyzést, de csak most jött meg az ihlet. Az emberek egy része tisztában van azzal, hogy a betegségek mögött sokszor nem csak az életmódbeli hiányosságok, mint pl. az egészségtelen táplálkozás, mozgáshiány, dohányzás, alkohol fogyasztás állnak. Mindig Winston Churchill […]

Én Testben – Én Lélek – A tudatos létet támogató élménytábor

Én Testben – Én Lélek – A tudatos létet támogató élménytábor

Én Testben – Én Lélek – A tudatos létet támogató élménytábor Kikapcsolódás – Életöröm – Ráhangolódás – Lelki gyarapodás – Tudatos mozgás és étkezés Időpont: 2019. május 6-9. Helyszín: Kemence, Gyöngypatakház Villa Már egy ideje gondolkozol, hogy szeretnél valamit kezdeni az életeddel? Vágyat érzel arra, hogy minőségi, tudatos életed legyen és elégedettséget érezz? Hallottál […]

Mindenmentes banán alapú csokis gyümölcsös muffin – gluténmentes

Mindenmentes banán alapú csokis gyümölcsös muffin – gluténmentes

 

Ez a muffin nagyon egyszerű, glutén,- tej,- tojás mentes. Ajánlom ételintoleranciásoknak, allergiásoknak, gyerekeknek, felnőtteknek. Minimális édesítés kell csak hozzá. Nem tartalmaz hozzáadott zsiradékot.

Hozzávalók kb. 14 db muffinhoz:

3 banán pürésítve
100 g hajdina liszt
100 g rizsliszt vagy barna rizsliszt (zabliszttel is működhet, de nem próbáltam)
3-4 ek. kókuszkrém vagy rizskrém (esetleg elhagyható, de akkor annyival több legyen a víz és legyen benne egy kanál valamilyen zsiradék)
160 ml víz
2-3 ek. rizsszirup vagy méz vagy más édesítő, de ha por forma, akkor kicsit több víz kell hozzá
1 csomag vaníliás cukor vagy kevés édesítő (stevia) és egy késhegynyi vanília őrlemény (elhagyható)
fél tk. őrölt fahéj (elhagyható)
fél csomag foszfát mentes sütőpor (7 g)
50 g magas kakaótartalmú csoki kis darabokra törve
pár szem fagyasztott vagy igazi eper, vagy más gyümölcs is lehet pl. áfonya, esetleg aszalt vörösáfonya, mazsola beáztatva
csipet só

A banánokat pürésítjük villával, krumplinyomóval vagy botmixerrel. A többi hozzávalóval összekeverjük, (ha nagyon sűrűnek találjuk, pici vizet önthetünk még hozzá) majd zsírozás nélkül szilikon muffin formába tesszük papír nélkül. Először csak a felét töltjük meg, beleteszünk fagyasztott vagy igazi áfonyát, epret, összetört csoki darabokat (ez a legjobb). Aztán rákanalazzuk a többi tésztát. Esetleg a tetejére is tehetünk gyümölcsöt, de akkor ne tegyük tele a formát, mert különben kifut belőle. Kb. 30 percig sütjük előmelegített sütőben 175 fokon.

Megjegyzés: Vegyük figyelembe, hogy a fagyasztott gyümölcsök levet eresztenek, érdemes előtte kiolvasztani. Ha aszalt gyümölcsöt használunk, szárazabb lesz a tészta és esetleg kicsit több vizet is elbír.

Akkor jó, ha már barnul a teteje és nem fehér. A gluténmentes lisztek miatt akkor jó az állag, ha kicsit lágyabb.

A recept szerintem normál búzaliszttel is működik, de még nem próbáltam.

Gluténmentes mascarponés almatorta

Gluténmentes mascarponés almatorta

  Ez a torta nagyon egyszerű, csak össze kell keverni, mint egy muffint. Hozzáadott zsiradékot nem tartalmaz.  A legtöbb időt az alma feldarabolása igényli. Hozzávalók egy 26 cm-es vagy kicsit kisebb tortaformához: 4 db tojás 4 nagyobb idared alma, 2 kis kockákra darabolva, 2 lapos […]

Trópusi pohárkrém-tejmentes

Ennek a pohárkrémnek az alapötletét egyik kedves ismerősömtől, Gabitól vettem, és úgy alakítottam át. Nagyon egyszerű és finom. Tej-és glutén mentes, alacsony FODMAP tartalmú ebben a változatban. Hozzávalók 3 pohárhoz: 1 dl kókuszkrém (Cocomas-t használtam) 2 dl víz 1 nagyobb érettebb banán vagy 2 kisebb […]

Fűszeres-gluténmentes sütőtöktorta

Fűszeres-gluténmentes sütőtöktorta

Imádom a sütőtököt minden formában. Sütöttem egy tortát, amiből az első is egészen jól sikerült, de aztán tovább gondolva sikerült egy igazán finom, nem száraz, kellemes gluténmentes sütőtöktortát készíteni.

Hozzávalók:

  • 50 dkg sült sütőtök (tiszta súly)
  • 4 tojás
  • 20 dkg olvasztott vaj (esetleg olaj)
  • 35 dkg rizsliszt (esetleg normál búzaliszt)
  • 18 dkg cukor vagy nád cukor vagy ennek megfelelő édesítés
  • 1 vaníliás cukor (elhagyható)
  • 1 teáskanál szódabikarbóna
  • 1 teáskanál sütőpor
  • 1 teáskanál őrölt fahéj
  • 1 kávéskanál őrölt szegfűszeg
  • diónyi friss reszelt gyömbér  vagy 1 tk. gyömbérpor
  • egy kis maréknyi aszalt gyümölcs, pl. ananász, papaya, mazsola, kandírozott narancshéj, (én apró kockákra vágott házi birsalma sajtot használtam, nagyon finom) Esetleg kevés lekvárral lehet még próbálkozni, pl. sárgabarack
  • 2 marék dió durvára vágva
  • kb. 30-40 dkg magas kakaó tartalmú csoki kis darabokra törve (elhagyható)
  • csipet só

A citromos mázhoz (elhagyható):

  • 1 citrom leve
  • 5-6 evőkanál porcukor

Elkészítés: A kisebb darabokra vágott sütőtököt letakarva, kb. 1 óra alatt megsütjük és kicsit kihűtjük.  Majd a héjából kikanalazzuk, és botmixerrel vagy turmixgéppel pépesítjük. Hozzáadjuk a cukrot, az olvasztott vajat, a kissé felvert tojásokat, gyömbért és jól összekeverjük. A lisztet a sütőporral, a szódabikarbónával és a por fűszerekkel egy tálban összekeverjük, hozzáöntjük a sütőtökös keveréket, az aszalt gyümölcsöt, a csokit és a durvára vágott diót, majd simára keverjük. Kikent, lisztezett kb. 26-28 centis tortaformába öntjük, elsimítjuk. Én szilikon tortaformát használtam, nem kell kikenni sem.

Előmelegített 180 fokos sütőben kb. 45 perc alatt légkeverés mellett megsütjük. A sütőből kivéve letakarva pihentetjük, hagyjuk teljesen kihűlni. A szilikon formából könnyen kivehető és szeletelhető.

A mázhoz a citrom levét kifacsarjuk, 5-6 evőkanál porcukrot adunk hozzá, hogy sűrű, de még folyékony keveréket kapjunk. A kihűlt torta tetejére öntjük, elsimítjuk és hagyjuk, hogy kicsit megszáradjon, majd szeletelve tálaljuk. A tetejét tetszés szerint dióval, rajzzal díszíthetjük.

Jó étvágyat!

Ez volt az első verzió:

Csoki mousse quinoa muffin – glutén-, tej-, tojásmentes

Csoki mousse quinoa muffin – glutén-, tej-, tojásmentes

Ahogy ígértem, megosztom a csoki mousse muffin receptjét. 16 db kisebb muffinhoz: 180 g quinoa pehely esetleg apró zabpehely kb. 400 g alma nagy lyukú reszelőn lereszelve (tiszta súly) vagy ennek megfelelő almapüré kevés édesítés, én kb. 2 evőkanál mézet használtam, de lehet pl. stevia […]