Könnyű gluténmentes kenyér chia maggal, fekete szezámmal

Könnyű gluténmentes kenyér chia maggal, fekete szezámmal

Ezt a gluténmentes kenyeret dobtam össze valamelyik nap, amikor már nem volt mit ennem. Alapanyag volt bőven, de kész étel semmi. Nagyon egyszerű és szerintem jó ízű kenyér, ami miatt nekem nagyon tetszik, hogy nincs benne keményítő, mint általában a gluténmentes kenyerekben. Másodszorra jobb lett az állaga, kicsit módosítottam a recepten.

Hozzávalók:

25 dkg Castello gluten free liszt (Lidl)
3,5 dl langyos víz
2,5 dkg Budafoki élesztő (fél kocka)
1,5 tk. só
2 ek. olaj (én olivát használtam)
1 csapott ek. chia mag
1 csapott ek. útifűmaghéj
1 csapott tk. cukor
tetejére vagy a belsejébe szezámmag, fekete szezámmag, vagy bármi opcionálisan

Elkészítés:
Az élesztőt megfuttatjuk kevés langyos vízben a cukorral. A vizet a megadott mennyiségből vesszük el. Én megőröltem a chia magot és az útifűmaghéjat is. Ha valamelyik nincs, akkor helyettesíthető a másikkal ugyanolyan mennyiségben.

A lisztet összekeverjük az őrölt chiával, útifűmaghéjjal, sóval, hozzá öntjük a vizet, olajat és az élesztőt. Összekeverjük, majd kicsit dagasztjuk géppel.

Szerintem egyébként az élesztő elhagyható belőle, de még nem próbáltam.
Dagasztás után lefedve pihentetjük fél órát.
Előmelegítjük a sütőt kb. 180 fokra és egy kis arasznyi kenyérformát kiolajozunk és beletesszük a tésztát. Ha teszünk magokat bele, akkor az még előtte belekeverjük. A tetejét megvágdossuk, kevés olajjal lekenjük vagy olajspray-vel befújjuk és megszórjuk a szezámmaggal.
Kb. 45 percig sütjük. Hagyjuk kihűlni, majd utána szeleteljük. (Ha kibírjuk, én rendszerint nem tudok addig várni, olyan jó az illata) Zacskóban tartjuk, mert könnyen kiszárad. Pirítósnak még napok múlva is jó.

Jó étvágyat!

A májusi Én testben – Én lélek élménytáborunkban ezt is elkészítjük és friss kenyeret ehetünk majd.
Kedvezményes jelentkezés még pár napig:

http://gyogyitotaplalkozas.hu/en-testben-en-lelek/