A borsófehérje por egy népszerű kiegészítő, amelyet a borsó fehérje kivonásával készítenek.
Ez nem csak egy nagyszerű módja annak, hogy több fehérjét és vasat adjon étrendjéhez, hanem hipoallergén és vegán is. Mint ilyen, a borsófehérje a tejsavó alapú fehérjeporok népszerű alternatívájává vált az edzés utáni shake-ekben és turmixokban.
Egyes fehérjeporok probiotikumokat, gyógynövényeket és kivonatokat is tartalmazhatnak, amelyek célja, hogy fokozzák potenciális előnyeiket.
Egészséges és könnyen emészthető
A borsó fehérje tápértékét és emészthetőségét tekintve is az egyik legtökéletesebb fehérjeforrás valamennyi közül.
Tartalmazza az összes esszenciális aminosavat, vagyis teljes értékű fehérjének számít. Különösen gazdag elágazó láncú aminosavakban (BCAA-k), melyeket a sejtek energiaforrásaként szolgálnak, valamint fontos szerepet játszanak az izomépítésben és a vércukorszint szabályozásban. Emellett elenyésző mennyiségű szénhidrátot és zsírt, valamint 0% koleszterint tartalmaz.
A borsó fehérje könnyen emészthető, ezért a felszívódási aránya is rendkívül magas, 98 százalékos! A szervezet szinte teljesen képes felhasználni és saját szöveteibe beépíteni.
Mi az a fermentálás, és miért jó nekünk?
A fermentálás, „Kikapcsolja” a veszélyes vegyületeket
A fermentálás további előnye, hogy könnyebben emészthetővé teszi a növényeket. A legtöbb növény és termés héjában, külsejében található egyes vegyületek (oxalátok, lektinek, tanninok, stb.) keserűvé vagy nehezen emészthetővé teszik az adott részt, hogy így védjék azt a kártevőktől. Fermentálás során ezek lebomlanak, hála a jótékony baktériumok munkájának.
Probiotikum, amit laktózérzékenyek is fogyaszthatnak
Számtalan különbözőféle fermentálási, erjesztési eljárás létezik, amikor különböző típusú baktériumok végzik a munkát, a szójaszósz, a sör, a bor, az ecet és a kovász is fermentálással készül. A zöldségek és gyümölcsök fermentálása során a levegőben is megtalálható lactobacillus baktériumok végzik a munkát, ezért a baktériumok neve miatt tejsavas erjedésnek is nevezik a folyamatot. A laktózhoz és a tejhez azonban semmi közük, így tejérzékenyek is nyugodtan fogyaszthatják a fermentált ételeket!
A fermentálás során megnövekszik a hasznos baktériumok száma, az egészségre káros, rothasztó baktériumokat pedig a savanyítás elején kikapcsolja a sós felöntőlé. A mostani táplálkozási kultúra lényegesen kevesebb „bélbarát” baktérium bevitelét teszi lehetővé, kevesebben fogyasztanak kovászos kenyeret, aludttejet. A bolti élelmiszerek esetében a minél sterilebb eljárások növelik a termékek szállíthatóságát, és hosszabb eltarthatósági idejét, így viszont sajnos nem jutunk a hozzá a beleinket kibélelő, az ételek emésztését végző, és minket tápanyagokkal ellátó baktériumflórához. Ebben nyújtanak nagy nagy segítséget a fermentált zöldségek.
Még több vitaminhoz és ásványi anyaghoz férünk hozzá bizonyos zöldségekben, mint ha nyers vagy főtt állapotban fogyasztanánk
A legtöbb zöldségek vitamin-, és ásványianyag-tartalma a fermentálás során könnyebben elérhetővé válik a szervezetünk számára, így jobban hasznosul. Például a nyersen nehezebben emészthető, értékes tápanyagait kemény cellulózzal védelmező káposzta, retek, répa, cékla vagy káposzta fermentálás után is friss, harapható, de nyers állapotánál puhább és könnyebben emészthető lesz. Ugyanakkor nem veszti el a benne lévő nyersanyagokat, mint akkor, ha például főzéssel puhítanánk meg.
Sok fermentált étel télen is rengeteg C-vitaminnal, cinkkel, és vassal lát el bennünket, amik nem csak hasznos tápanyagok, hanem kimondottan immunerősítő hatással rendelkeznek. A tengerészet évszázadai során a C-vitamin hiány miatt fellépő skorbut volt az egyik leggyakoribb halálok a tengerészek körében, azonban egy idő után felfedezték, és védőételként vitték magukkal a savanyúkáposztát! A savanyú káposzta ráadásul több C-vitamint tartalmaz, mint a nyers káposzta, és így igazi téli vitaminbomba!
A Live Good Proteinben található Fermentált Borsó fehérje, optimális arányban és mennyiségben tartalmazza mind a 9 esszenciális (létfontosságú) aminosavat. Gazdag BCAA aminosavakban, de fontos nem esszenciális aminosavakat is biztosít (pl. glutamin, arginin, glicin).
A lehető legjobb vegán protein port borsó és kendermag fehérje kombinálásával értük el. Így nemcsak a tökéletes aminosav összetétel, de a könnyű emészthetőség és kiváló hasznosulás is garantált. Nem puffaszt, nem okoz bélrendszeri és gyomorpanaszokat.