Jellemzője
A levélzöldségek a mángold a levles kel, a bordás kel, a céklalevél a szareptai mustárlevel és a tarlórépa levele tele van vitaminokkal, ásványi anyagokkal, élelmi rosttal és számos fitovegyülettel.
Mi van benne?
Béta-karotin
A levélzöldségekben rengeteg van ebből a szervezetet a káros szabad gyökök ellen védő antioxidánsból. A legtöbb a kelkáposztában található- csészénként 5,8 mg, ami a napi szükséglet 96% -át teszi ki.
Folsav
A levélzöldségek jó forrása ennek a fontos B-vitaminnak, amely megelőzi a fejlődési rendellenességek a rák, illetve a szív- és érrendszeri betegségek kialakulását. A legtöbb a tarlórépa levelében, és a bordás kelben van- egy csészényiben a napi szükséglet 40% -a található bennük.
Indolok
Azt tartják róluk, hogy védenek a hormonfüggő rákos megbetegedések ellen, mivel gátolják az ösztrogén működését.
Izotiocianátok
Részben ezeknek a vegyületeknek köszönhető egyes levélzöldségek markáns íze is. Feltehetően védenek a hormonfüggő daganatokkal szemben, és gátolják a rákkeltő anyagok hatását.
Kalcium
Bár ez az ásványi anyag egyes levélzöldségekben megtalálható, mások azonban, mint pl. a mángold és a céklalevél oxalátokat tartalmaznak, amelyek gátolják a kalcium felszívódását. A vesekőre és a köszvényre hajlamos személyek jobb, ha nem fogyasztanak ilyen zöldséget.
Klorofil
Növényi festékanyag, amely megakadályozhatja az egészséges sejtek rákot megelőző (prekencerózus) elfajulását.
K-vitamin
A véralvadást elősegítő vitamin. Emellett csonterősítő hatása is van. Igen sok található belőle a levélzöldségekben, ezért véralvadást gátló gyógyszert szedő személyek csak keveset fogyasszanak belőle.
Lutein és zeaxantin
Ezekről a karotinoidokról azt tartják, hogy segítenek megelőzni, a sárgatest-elfajulást. A bordás kelben rendkívül sok található belőlük, de a leveses kel is jó forrásuk.
Szulforafán
Akadályozza a rákkeltő anyagok káros hatását.
Jellemzője
Az édes húsú kaliforniai és csípős csilipaprika élénk színt és jó ízt ad az ételnek, ugyanakkor véd a szív- és érrendszeri betegségekkel valamint a vaksággal szemben, továbbá enyhíti az orrdugulást
Mi van benne?
Béta-karotin
Antioxidáns festékanyag , amely óv a szem- a szív- és érrendszeri betegségektől, illetve bizonyos fajta rákos megbetegedésektől. A piros paprikában különösen sok található belőle. Egy csészényiben csaknem 5 mg.
C-vitamin
A paprika az egyik legfontosabb C-vitamin forrás, segít a légúti betegségek elleni védekezésben. A béta karotin és a C-vitamin együttes hatásának köszönhetően csökken a sárgafolt elfajulás és a szürke hályog kialakulásának kockázata. Egy csésze friss kaliforniai paprikában több C-vitamin ()mint 133 mg ) van, mint egy csésze narancslében (82 mg )
Kapsziacin
Ez a fitovegyület adja a csípős paprika erejét. Fokozza a nyálkahártyák váladéktermelését az orrban és a légutakban, enyhítve az orrdugulást. Kimutatták, hogy semlegesítheti a rákkeltő anyagokat, és elpusztíthatja a rákos sejteket. Minél csípősebb egy paprika, annál nagyobb a kapsziacin tartalma
Klorofill
Megakadályozza a sejtek rákos elfajulását.
Lutein és zeaxatin
Ha étrendünk nagy mennyiségben tartalmazza ezt a két vegyületet, az védelmet nyújthat bizonyosfajta rákos megbetegedések, a szív-és érrendszeri betegségek, a sárgafolt-elfajulás és a szürke hályog ellen. A piros húsú paprika rengeteg luteint tartalmaz, míg a sárga húsú kiemelkedő zeaxantin forrás.
Jellemzője
A csemegekukorica összetett szénhidrátokban, élelmi rostokban és tiaminban gazdag élelmiszer forrás. Zsírszegény és energiadús étel, segít a szívbetegségek, bizonyos rákos megbetegedések a sárgafolt-elfajulás és az elhízás elleni védekezésben
Mi van benne?
Folsav
Magzati korban megakadályozza a velőcső-záródási rendellenesség kialakulását. Amint a legújabb kutatások kimutatták, csökkenti a rák, illetve a szív és érrendszeri megbetegedések kockázatát is.
Egy csésze morzsolt kukoricában 51 µg folsav van, ami a napi szükségletünk 13%-át teszi ki.
Lutein és zeaxantin
Karotinoidok, amelyek segítik bizonyos szembetegségek pl. az öregkori vakságért nagy részben felelős sárga-folt elfajulás megelőzését. A kukoricában különösen luteinból van nagy mennyiség. Egy csészében kb 3 mg.
Oldható rostok
Mivel megkötik a koleszterint, és gátolják annak felszívódását a rostok csökkentik a vér koleszterinszintjét. Aki fogyni szeretne, annak javasolt élelmi rostokban gazdag ételeket fogyasztani, mivel az fokozza a teltségérzetet.
Proteázenzim- gátlók
Úgy hatnak a rák ellen, hogy a sejtek mértéktelen szaporodását elindító fehérjék működését gátolják.
Tiamin
B1-vitamin ami ahhoz szükséges, hogy a szervezet a táplálékot energiává alakítsa. Hiánya fáradékonyságot okoz. Az idegrendszer zavartalan működéséhez is szükség van tiaminra.
Jellemzője
A fitovegyületekben gazdag paradicsom és a belőle készült ételek szinte tiszta szívből élvezhetőek. A bennük levő tápanyagok védenek a rák egyes típusaitól, az érelmeszesedéstől és bizonyos bőrbetegségektől
Mi van benne?
Béta-karotin
Bioaktív festék anyag, amely segít megelőzni az aknét, a rák egyes típusait, (gyomor-, és hasnyálmirigyrák) és a vakságot.
c-vitamin
C-vitamin főként a paradicsommagok körüli kocsonyás részben található. Véd a szív-és érrendszeri betegségek, a légúti fertőzések, bőrrák és egyes szembetegségek ellen.
Kávé és ferulasav
Serkentik a szervezetben a rákkal szemben védő mechanizmusokat.
Klorogénsav
Legnagyobb mennyiségben a frissen szedett paradicsomban található ez a rákellenes vegyület, amely gátolja a rákkeltő anyagok pl. a cigarettafüstben előforduló nitrózaminok hatását.
Likopin
Még a béta-karotinnál is hatékonyabb antioxidáns festékanyag. A piros paradicsomban igen sok található belőle. Védi a sejteket a szabad gyökök okozta károsodással szemben, így csökkenti a rák és a szívinfarktus kockázatát. Kimutatták, hogy a sok likopint fogyasztó férfiak feleolyan gyakran kapnak szívinfarktust. A likopin a prosztatarák ellen is védelmet nyújt. Különösen magas koncentrációban található a paradicsomlében.
Lutein és zeaxantin
Ez a két karotinoid együtt segít megelőzni nemcsak a vakságot, hanem feltehetően a rák egyes típusait is.
Jellemzője
Popey, a tengerész kedvence bár valójában nem sok vasat tartalmaz , annál gazdagabb karotionoidokban és más fitovegyületekben, amelyek a vitaminokkal együtt védenek a rák a magas koleszterinszint és egyes szembetegségekkel szemben.
Mi van benne?
Béta-karotin
Fél csésze főtt spenótban 4,4 mg van, ami fedezi a napi ajánlott mennyiséget. Véd a rák és a sárgafolt-elfajulása ellen.
C-vitamin
A sárgafolt -elfajulása az artrózis és a sztók ellen véd.
Folsav
Két csészényi nyers spenótban 116 μg folsav van, ami napi szükséglet egyharmada. Ez a B-vitamin véd a vérszegénység, fejlődési rendellenességek és valószínűleg a szívinfarktus ellen is.
Lutein és zeaxantin
A spenótban sok van ezekből a karotinoidokból, amelyek együttesen hatva csökkenthetik a ságafolt-elfajulását, a szürke hályog és a vastagbél rák elfajulásának kockázatát.
Növényi szterinek
Feltételezhetően megakadályozzák a rákos megbetegedések és a magas koleszterinszint kialakulását
Oxalátok
Gátolják a vas és a kalcium felszívódását. A köszvényben és a bizonyos fajta vesekövességben szenvedőknek nem ajánlott spenót és más oxalátokban gazdag élelmiszerek fogyasztása