Források:
Acidophilus (teljes nevén Lactobacillus acidophilus) helyes táplálkozás esetén állandóan jelen van az emésztőrendszerben.

Rendkívül fontos a bél más hasznos baktériumai számára, amelyek acidophilus hiányában néhány napon belül elpusztulnak.

Ezért is nevezik „barátságos baktériumnak”. Nagy mennyiségben tartalmazza az aludttej, valamint az erjesztett tejtermék, ( joghurt, kefír)

Acidophilus hatásai:
Kedvezőtlen környezetet teremt a különféle kórokozók számára, így jelenlétében a kólibaktériumok, a mikrococcusok, a klosztridiumok és a gombák nehezebben szaporodnak. Elősegíti az emésztőrendszerben egy gyenge természetes antibiotikum a colicin termelődését, ezért gyakran feleslegessé teheti az antibiotikum kezelést.

Közreműködik a fehérjék a tejcukor, az aminosavak és a zsírok hasznosításában. A szervezet számára fontos B-vitaminok szintézisében is szerepe van. Mérsékli a koleszterinszintet.

Mire jó az acidophilus?
Rendszeres alkalmazásával megóvhatjuk az emésztőrendszer egészséges baktériumflóráját.
Különösen hasznos antibiotikum kezelésnél és az azt követő néhány héten az antibiotikum ugyanis a kórokozók mellett az egészségünkhöz nélkülözhetetlen baktériumokat is károsítja.

Ilyenkor az acidophilus képes megakadályozni a Candida- gomba elszaporodását és az ennek következtében kialakuló candidiasist.

Ugyancsak jó hatású a szervezet más részein ( tüdő, száj, kéz, láb, ujjak, körmök, hüvely) kialakuló gombásodásnál.
Sokan szenvednek kellemetlen szájszagtól. Ha azt a bélben végbemenő bomlási folyamat okozza, akkor segíthet az acidophilus ( más a helyzet a szájüregi eredetű, a fogak okozta rossz szájaggal )

Előnyös akne és más bőrbántalmak esetén.
Gyomorvédő – ajánlatos kemény diéta használatánál, mert hatékonyan védi a gyomrot a káros hatásoktól.
Másnaposság – segíti az emésztőrendszert helyreállítani túlzott alkohol fogyasztás után.
Antibiotikum fogyasztás után – segít rendbe tenni a meggyengült bélflórát,
Hasmenés után is helyrehozza a bélflórát.

Jó tudni
Bőrgyógyászati és nőgyógyászati gombás fertőzéseknél a helyi gyógyszeres kezelést érdemes néhány hónapig acidophilus kúrával kiegészíteni.

Soha ne vegyük be az antibiotikummal együtt, csak legalább egy órával később. Az antibiotikum- kúra befejeztével még legalább két hétig szedjük.

A joghurt kissé besűrített, 5% zsírtartalmú tejből, egyedi baktériumtenyészettel, úgynevezett joghurtkultúrával történő beoltás után, alvasztással készített tejtermék. Színe hófehér, aromája jellegzetes.

Az élő joghurtkultúrával készült joghurt regenerálja a bélflórát s így nagyon fontos szerepet játszik az emésztésben.

Hogyan javítanak a probiotikumok az egészségi állapotunkon?

A tejsavat termelő baktériumok egyesülnek a toxinokkal és az epe által termelt savval. Ez a folyamat megakadályozza a toxikus anyagok újbóli felszívódását, ugyanakkor elpusztítja a mikroorganizmusokat, amelyek salakanyagok formájában távoznak a szervezetből.

A Lactobacillus acidophilus (jelentése latinul: „tejsavat termelő”), a legismertebb probiotikumok közül, amely már a 20- as évek közepén potenciális táplálékkiegészítőként felkeltette az érdeklődést.

1935-ben nyilvánosságra hozták a klinikai vizsgálatok első eredményeit, amelyek arról tanúskodtak, hogy az acidophilus szabályozza a krónikus székrekedésben szenvedő paciensek bélműködését.

Attól kezdve a tudósok azonosították a tejsavat termelő baktériumoknak a szervezetre gyakorolt más jótékony hatásait is, amelyek valószínűleg közvetetten annak tulajdoníthatók, hogy:

tejsavat termelnek, ezzel fokozzák a bélrendszer savasságát, megakadályozva a kártékony baktériumok, így a Clostridium, Salmonella, Shigella és Escherichia coli szaporodását;

csökkentik a különböző toxikus anyagok képződését;

a bélrendszer savasságának fokozásával javítják az ásványi anyagok (pl. kalcium) felszívódását;

a laktózból (amelyre sokan allergiásak) tejsavat állítanak elő.

 

Mivel a tejtermékek laktóz tartalma sokkal alacsonyabb, ezek könnyebben emészthetők, mint a tej. Ezenkívül a laktobacillusok laktóz-csökkentő enzimeket termelnek.

sokféle antibiotikumot (acidofilin, bacteriocin) termelnek, amelyek szabályozzák a patogén baktériumok, valamint a gombák (pl. Candida) jelenlétét;

vitaminokat termelnek, különösen B-vitaminokat és K-vitamint;

megakadályozzák a patogén baktériumoknak a bélrendszerben való elterjedését.

Minden jó baktérium csoport egyedi: ezek mindegyike speciális enzimeket termel, és a bélrendszer egyes részeiben fordul elő. Ezért nagyon fontos, hogy változatos organizmusok legyenek jelen a szervezetben.

A „jó” baktériumok fokozzák a nemkívánatos baktériumokkal szembeni ellenálló képességünket. Amikor ez alacsony, ez azt is jelzi, hogy a bélben levő tejsavbaktériumok mennyisége a normálisnál érezhetően alacsonyabb.

A tejsavbaktériumok jótékony hatásai

A szakirodalom bizonyítékokkal dokumentálta azt a pozitív hatást, amelyet a tejtermékek és probiotikus táplálékkiegészítők az alábbi helyzetekben kifejtenek:

  • hasmenés;
  • székrekedés;
  • kolitisz (vastagbélgyulladás);
  • gyomorbélhurut (gyomor- és bélgyulladás);
  • patogén baktériumok és gombák által kiváltott fertőzések (pl. ételmérgezés);
  • kellemetlen böfögések;
  • laktóz érzékenység;
  • rossz emésztés;
  • a tápanyagok rossz hasznosítása.

 

A probiotikumok hiánya

Az alábbi tényezők legyengíthetik a probiotikumok hatását, és megzavarják a bélrendszer egyensúlyát:

  • antibiotikumok, amelyek elpusztítják mind a jó, mind a káros baktériumokat;

  • egyéb gyógyszerek;

  • fertőzések (baktérium, vírus, gomba);

  • krónikus hasmenés;

  • stressz.

 

A bélrendszerünkben lévő jó és rossz baktériumok közötti egyensúly hatással lehet:

  • a tápanyagfelvételre;
  • a gyógyszerek hatásaira;
  • a fiziológiai funkciókra;
  • a fertőzésekre;
  • általában az egészségre.

 

A táplálékkal általában nehéz megfelelő mennyiségű probiotikumot bejuttatni a szervezetbe. Ezenkívül, még ha jelen is lennének élő baktériumok, igen nagy mennyiségű joghurtot kellene elfogyasztunk, hogy jótékony hatásukat élvezhessük, különösen, ha figyelembe vesszük az alábbiakat:

A pasztörizálás következtében egyes erjesztett tejmárkák nem tartalmaznak élőorganizmus kultúrát.

Laboratóriumi tesztek igazolják, hogy számos tejtermékben a baktériumok a szükségesnél sokkal kisebb mennyiségben vannak jelen.

A főtt ételek nem tartalmaznak élő organizmusokat. Minden tejtermék fogyasztása nyersen ajánlott, mert csak így élvezhetjük a baktériumok jótékony hatását.

A probiotikumok elpusztulnak a gyomor savas közegében. Ezért kevés az olyan élő organizmus, amely képes elérni a bélrendszert, hogy ott kifejthesse jótékony hatását.

 

 

A Live Good Super Grens-ben  100mg Tejmentes joghurtkultúrák (Lactobacilli bulgaricus és Streptococcus Thermophilus 10 millió CFU/adag) van.

További összetevőket  tekintsd meg itt: 

Ajánlott cikkek

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük