A koffein vagy rendes polgári nevén 1,3,7-trimetil-xantin a világon talán leggyakrabban, legszélesebb körben fogyasztott élénkítő hatású alkaloid.
Valóban a leggyakrabban, ha figyelembe vesszük azt a tényt, hogy világszerte a lakosság közel 80 százaléka napi rendszerességgel fogyasztja valamilyen formában.
A zöld kávé kivonat csökkentheti az éhségérzet kialakulását, ezáltal lehetővé teszi a csökkentett táplálékbevitelt, így a kalória deficitet.
A súlyszabályozó Organic Coffee-ban található kávákivonat legfontosabb összetevője a klorogénsav, ami megakadályozza a szénhidrátok zsírrá alakulását. Javíthatja az anyagcserét, kíváló antioxidáns, valamint megtisztíthatja a szervezetet a felhalmozódott toxinoktól.
A koffein energetizál és megőrzi a vitalitást.
A természetes koffeinnek hosszabban tartó és egyenletesebb hatása van a gondolkodási folyamatra és a hangulatra, mint a mesterséges koffeinnek – állapították meg a New York állambeli Clarkson Egyetem kutatói.
„A szintetikus koffein az, amelyik az energiaitalok többségében található, míg természetes koffein például a kávéban fordul elő”
A tanulmány legfőbb megállapítása, hogy az adaptogénekkel dúsított természetes koffein hatása egyenletesebben, míg a mesterséges koffeiné hirtelen jelentkezik.
Boolani szerint mindkettő javítja a gondolkodási folyamatot és a kedélyállapotot, ám míg a szintetikus változatnak 30 perc elteltével kiugró hatása van, amely azután csökkenni kezd, addig a természetes koffein fokozatosan fejti ki jótékony hatását.
A Live Good Organic Coffee természetes kávé koffeint tartalmaz!
Milyen bizonyítottan jótékony hatásai vannak a reggeli kávézásnak?
Nem okoz szívproblémákat, sokkal inkább csökkenti az infarktus kockázatát
A koffein vérnyomásra gyakorolt hatása nem elhanyagolható, ugyanakkor rendszeres fogyasztásnak köszönhetően az idő előrehaladtával egyre kevésbé észrevehető.
Néhány embernél megfigyelhető az emelkedett vérnyomás kávézás után, azonban az ezen a területen végzett kutatások nem támasztják alá a hiedelmet, miszerint szívproblémákat okozna.
Mi több, ugyanezen tanulmányok bebizonyítják, hogy a kávéfogyasztás 20%-kal csökkenti az infarktus kockázatát.
Kitűnő antioxidáns forrás
Az nyugati típusú étrendet követők napi étrendjében nagy valószínűséggel a kávé felelős az antioxidáns bevitel nagy részéért.
Több kísérlet is arra jutott, hogy a kávéval több antioxidánshoz jutunk, mint a zöldség- és gyümölcsfogyasztásnak köszönhetően.
Segíthet megelőzni bizonyos rákos elváltozások kialakulását
Az első számú halálozási okként számon tartott rák bizonyos sejtek elburjánzásával alakul ki. A kávé két típusának megelőzésében lehet hatékony.
Ezek a májdaganatok és a végbélrák.
A rosszindulatú májdaganat a harmadik, míg a végbélrák a negyedik legtöbb áldozatot szedő betegség.
A kávéfogyasztók 40%-kal alacsonyabb valószínűséggel szenvednek májrákban életük során, valamint a napi 4-5 kávé elfogyasztása 15%-kal csökkenti a végbéldaganat kialakulásának kockázatát.
Májvédő hatást fejthet ki
Májunk számos rendkívül fontos funkciót tölt be, ugyanakkor fokozottan ki is van téve az olyan súlyos betegségeknek, mint a hepatitisz vagy a kóros májnagyobbodás. Sok hasonló megbetegedés okozhat májproblémákat, melyek közül a cirrózis, azaz a májzsugor a legveszélyesebb.
A kávé segíthet a megelőzésben, hiszen mint kiderült, napi négy csésze 80%-kal csökkentheti a betegség kialakulásának kockázatát.
Energizál és serkenti az agyműködést
A kávé fontos eleme az élénkítő hatású koffein, a leggyakrabban használt tudatmódosító a világon. Blokkol bizonyos gátló hatású neurotranszmittereket agyunkban, így stimuláló hatást fejt ki. Energizál és élénkít, valamint javítja a hangulatot és a közérzetet.
Felveszi a harcot a depresszióval, kedélyjavító hatása van
A kávénak más, agyunkra gyakorolt jótékony hatása is ismert.
A depresszió napjainkban egyre elterjedtebb betegségnek számít, az amerikai lakosság 4,1%-ánál jelen vannak a klinikai depresszió tünetei.
Egy harvardi tanulmány szerint napi 4 csésze kávé elfogyasztása 20%-kal csökkenti a depresszió kialakulását a nők esetében.
Egy másik, 208 424 alanyon végzett klinikai tanulmány arra mutatott rá, hogy a legalább napi 4 csésze kávét fogyasztók körében 53%-kal alacsonyabb az öngyilkosságok aránya.
Megelőzheti az Alzheimer-kór és a demencia kialakulását
A demencia fő kiváltója, az Alzheimer-kór a 65 év feletti lakosság körében a legelterjedtebb. A tudomány jelenlegi állása szerint nem gyógyítható betegség, ezért a megelőzésre fokozott figyelmet érdemes fordítani.
Az egészséges táplálkozás, rendszeres mozgás és a kávézás is segítségünkre lehet.
Több klinikai tanulmány is kimutatta, hogy a kávéimádóknál 65%-kkal kevesebb valószínűséggel jelentkezik az Alzheimer-kór.
Csökkentheti a Parkinson-kór kialakulásának kockázatát
A Parkinson-kór a második legelterjedtebb idegrendszert megtámadó betegség az Alzheimer-kór után, melyet a dopamintermelő idegsejtek elhalása okoz.
Az Alzheimerhez hasonlóan a Parkinson-kór sem gyógyítható, a megoldás a megelőzésben és a preventív lépésekben rejlik.
Kutatások igazolják, hogy a kávézás 32-60%-kal csökkentheti a betegség kialakulásának kockázatát.
Mélyebb elemzések arra is rámutattak, hogy a koffein a kedvező hatás kiváltója, hiszen a koffeinmentes kávét fogyasztóknál nem volt megfigyelhető ez az összefüggés.
Zsírégető hatású
Ha esetleg elkerülte volna a figyelmünket, a koffein minden egyes fogyókúrás étrend-kiegészítő szerves részét képezi. Jó okkal, hiszen egyike azon kevés természetben is előforduló anyagoknak, melyek bizonyítottan hozzájárulnak a zsírégetéshez.
Tény, hogy 3-11%-kal gyorsítja az anyagcserét, illetve a zsírégetéshez 10%-kal járul hozzá az elhízott, és 29%-kal a normális testalkatú kávéfogyasztóknál.
Látványosan növeli a fizikai teljesítőképességet
A koffein az epinefrin (adrenalin) szintet is növeli, amit szervezetünk intenzív fizikai igénybevétel esetén kezd termelni. Ezzel megkezdődik a zsírszövetek felhasználása és üzemanyaggá alakítása.
Nem meglepő tehát, hogy a koffein akár 11-12%-kal is megnövelheti a teljesítőképességet. Tehát egy csésze kávé, mielőtt az edzőterem felé vesszük az irányt, mindig jó ötlet.
Létfontosságú tápanyag
A kávé sok esszenciális tápanyag forrása. Ilyenek például a riboflavin (B-2 vitamin), pantoténsav, mangán, kálium, magnézium és a niacin.
Csökkenti a kettes típusú cukorbetegség kialakulását
A kettes típusú cukorbetegség az egész népességet érintő probléma, mely körülbelül 300 millió embert érint világszerte.
Több kutatást is végeztek a kávézás és a diabétesz közötti összefüggések megismerésére, és arra jutottak, hogy átlagosan 23-50%-kal alacsonyabb a cukorbetegség előfordulása a kávéfogyasztóknál. Sőt egy kísérleti eredmény 67%-ra becsüli ezt a hatást.
Egy nagyszabású, 457 922 alanyon végzett klinikai kísérlet alapján a kutatók meg tudták erősíteni a kávé jótékony hatását a cukorbetegség megelőzésében.
A hosszú élet záloga?
A fentiekből adódik a következtetés, miszerint a kávéfogyasztók számos betegség elkerülésének köszönhetően tovább élnek.
Erről szintén számos kutatást végeztek és arra jutottak, hogy a koffeinbevitel valóban csökkenti a korai halálozás kockázatát, férfiaknál 20, míg nőknél 26%-kal.
Ha szereted a kávét, ezt mindenképpen kostóld meg!
A Live Good Organic Coffee- 6 féle gyógygombávak és sok más különleges összetevővel egy csodálatos ízélmény lesz, és még a súlyod miatt sem kell többé aggódnod!