A Görögdinnye jótékony hatásai- a fogyásban is segít

A Görög dinnye Tisztít, méregtelenít és nagyon finom – Egyél dinnyét, jó sokat!

 

Ezt imádjuk, hiszen a görögdinnye az a gyümölcs, amiből gyakorlatilag bármennyit meg lehet enni úgy, hogy ne hizlaljon. Tíz deka gyümölcsben mindössze 30 kalória található, ám nemcsak ezért érdemes beiktatnod a nyári diétádba.

Mivel a gyümölcs 90-95 százaléka víz, így kitűnő eleme a méregtelenítő kúráknak. Segít a szervezetben felhalmozódott salakanyagok eltávolításában, kitisztítja a vért, a beleket, a magas víztartalomnak köszönhetően pedig csökkenti az éhség és növeli a teltség érzetét. A víztartalomnak egy másik pozitív hatásai is van: az izzadáskor elvesztett vizet és ásványi sókat segít pótolni, ez pedig nyáron különösen hasznos. A dinnye rostban gazdag, ezért jótékonyan hat az anyacserére és a bélműködésre. Emellett a vese működését is pozitívan befolyásolja, régen vizelethajtó hatása miatt a gyógynövények között tartották számon, és fejfájás ellen is kitűnő. Lázas betegeknek is érdemes dinnyét fogyasztaniuk, ha pedig a nyári melegben lábdagadással küzdesz, akkor is jót tesz a dinnyekúra.

 

A görögdinnye nemcsak átfolyik a testen: tisztítja a vért és a veséket, így, ha betegségből vagy műtét után lábadozol, bátran fogyassz minél többet a gyümölcsből. Sőt, ha tüdővel kapcsolatos problémáid vannak, akkor is iktasd be a dinnyét az étrendedbe.

 

A legtöbb gyümölcs magjával ellentétben a dinnyemag gyógyhatásaihoz kétség sem férhet. B-vitaminban gazdag, emellett tartalmaz vasat, kalciumot, cinket is. Ha a dinnyeevés közben nyeled le a magokat, akkor a gyógyhatásai nem érvényesülnek, így érdemes megőrölve például salátára szórni, vagy egyszerűen csak jól összerágni. A veseproblémákkal küzdőknek kitűnő módszer a dinnyemagos teakúra: őrölj meg 3-4 evőkanál dinnyemagot, áztasd 2 liter vízbe 15 percig, majd szűrd le, és két nap alatt idd meg a kihűlt teát.

,,Azt ne felejtsük el, hogy a dinnye energiatartalmának a 90%-át a benne található gyümölcscukor miatt a szénhidrát teszi ki, ezért a mértéktelen fogyasztása nem javasolt. Akik parlagfű vagy pollenallergiában szenvednek, vigyázzanak a dinnye fogyasztásával, mert ugyanolyan tüneteket észlelhetnek, mintha egy mezőn sétálnának. Ennek oka egy biokémiai jelenség, az úgynevezett keresztreakció. Bizonyos anyagok, amelyek szerkezetükben hasonlítanak az allergénekre, maguk is allergiás reakciókat váltanak ki, vagy felerősítik a tüneteket.”

 

Próbáld ki a görögdinnyedarabokat bazsalikommal és egy kis balzsamecettel, hozzáadva egy kis feta sajtot, de tavaszi salátával is isteni, és kipróbálhatod a dinnyét menta, tökmag, és apróra vágott lilahagyma keverékével egy kis könnyű olívaolajos és ecetes öntettel meglocsolva.

 

De, mint minden ételnél, itt is fontos, hogy ne vigyük túlzásba.

Ajánlott cikkek

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük