A nátrium-klorid (NaCl) – más néven konyhasó, só, kősó, tengeri só – az egyik legfontosabb, az állatok és az ember számára nélkülözhetetlen vegyület. Ásványtani neve halit. A VIII. Magyar Gyógyszerkönyvben Natrii chloridum néven hivatalos.
A Nátrium-klorid (NaCl) – más néven konyhasó – az egyik legfontosabb, az állatok és az ember számára nélkülözhetetlen só.
Fontos alkotórésze az emberi szervezetnek.
Megtalálható a testnedvekben, a vérben, az izzadságban és a vizeletben. Fontos szerepe van az izotónia, azaz a megfelelő ozmózisnyomás fenntartásában. Nátrium-klorid szükséges a gyomorsav képződéséhez is. A szervezetbe a táplálékkal jut be. Főként növényi táplálék esetén nagyon fontos, hogy a szervezetbe megfelelő mennyiségű konyhasó jusson be, mert a növények csak nagyon kevés nátriumsót tartalmaznak.
A konyhasó az egyetlen ásványi eredetű ízesítő anyag, amelyet, mint fűszert, nem csak az ételek ízesítéséhez, hanem azok tartósításához is használunk.
Terápiás felhasználás
A só életszükséglet. A sóhiány szédülést, izomgyengeséget, görcsöket okozhat, de kritikusabb helyzetben apátiához, halálhoz vezethet. Szervezetünk napi NaCl-szükséglete széles határok között változik. Nyáron a nagyobb folyadékveszteség miatt jóval nagyobb a szükséglet is, télen amikor keveset izzadunk, ez jóval kevesebb. Átlagos vegyes táplálkozás mellett kb. 5-15 g sót fogyasztunk, mely könnyedén csökkenthető 3 g-ra.
Legfontosabb tartalmi és ható anyagok
A minőségi konyhasó adalékanyagokat is tartalmaz; magnézium-karbonátot az összetapadás gátlására, illetve jódot (kálium-jodid vagy kálium-jodát formában) a golyva (lat: struma) illetve egyéb jódhiányos panaszok megelőzésére. (Erre a tengerektől távol eső területeken, így Közép-Európában, különösen Magyarországon nagy szükség van, mivel a talaj, így a táplálék is jódban rendkívül szegény.)
Megjegyzés, érdekességek
A nátrium-klorid szükséges a gyomorsav képződéséhez is. A szervezetbe a táplálékkal jut be. Főként növényi táplálék esetén nagyon fontos, hogy a szervezetbe megfelelő mennyiségű konyhasó jusson be, mert a növények csak nagyon kevés nátriumsót tartalmaznak. Ezért nyalatnak a növényevő állatokkal kősót.
A só fizetőeszköz volt az ókorban és még a középkorban is. Megbecsültségét jelzi, hogy számos népnél szokás a vendéget kenyérrel és sóval fogadni. Magyarország hosszú ideig gazdag volt sóbányákban. (Aknaszlatina-Marosújvár-Parajd). A máramarosi és a parajdi sóbányák termelése királyi monopólium volt. Erdélyből a sószállító vízi úton tutajjal hozták le a sót Szegedig, és ott raktározták, majd osztották el az országban.
● Az indiai ájurvédikus orvoslás szerint a só éleszti a tüzet (pitta), fokozza az erőteljes, agresszív indulatokat.
● Fonálférgek ellen kisgyermekeknek régen sós beöntést (0,5 l vízhez 2 evőkanál só) adtak.
Belsőleg
- Kis mennyiségben a só segíti az emésztést és az emésztőnedvek elválasztását, ezáltal pedig erősítő és serkentő hatású.
- Használják hánytatószerként is a gyomor mérgektől való megtisztítására és a hurutos váladékozás csökkentésére.
- Oldata hashajtónak is alkalmas.
- Hányáskor, hasmenésnél, tartós étvágytalanság esetén továbbá hőségben, a bőséges verejtékezés nyomán sóhiány léphet fel, amely légszomjat és görcsöket okoz. Intravénásan vagy szájon át adott sóoldattal orvosolható a baj.
- Hasonló kezelést alkalmaznak sokkos állapot, erős vérzést követő ájulás és súlyos veseelégtelenség (urémia) esetén is.
Külsőleg
- Torokgyulladás, orrpolip, fogínygyulladás és szájfekély esetén híg sóoldatot (1 kávéskanálnyi konyhasó egy pohár meleg vízben) használunk száj- és toroköblítéshez. Az oldat tisztító és fertőtlenítő hatása gátolja a fertőzés terjedését.
- Meghűléskor sóoldattal gargarizálunk, esetleg orrunkba is felszívhatjuk a sós vizet.
Mi történik, ha nem fogyasztunk elég sót?
A magyar meséknek mindig komoly tanulságuk van!
„Úgy szeretlek édesapám, mint az emberek a sót.”
A kecske imádja és nyalogatja a sót. A marhák egészségéhez „marhasót” adnak a jó gazdák a takarmányhoz.
Ugye nem is gondolnád, hogy az állatoknak is szükségük van a sóra? Akkor az ember hogyan lenne képes nélküle egészségesen élni?
A királyok régen ügyeltek rá, hogy az országban, ha csak lehet, legyen egy sóbánya. Ha nem volt, akkor az országnak ügyesen kellett lavíroznia, hogy mindig meglegyen a szükséges só mennyiség, hiszen
A SÓ AZ ÉLET.
Nagyon nehéz több évtizednyi agresszív agymosást helyretenni. Nem mennék bele összeesküvés elméletekbe, de sok mindent megmagyaráz, ha a dolgok mögé látunk és nem csak a felszínt nézegetjük.
A krónikus sóhiány először a vesét teszi tönkre szépen csendben, fájdalommentesen. Utána jön a szív és az érrendszer, majd a többi szerv, leggyakrabban a cukorbetegség.
A szervezet igyekszik tolerálni egy ideig, ha rosszul bánunk vele. Ide sorolható a sok műétel, a rengeteg adalékanyag. Ezekkel szervezetünk évtízezredek alatt sem találkozott, így idegenként, ellenségként, feldolgozhatatlanként kezeli. De a só elengedhetetlen az egészséges élethez és nem adjuk meg neki kellő mennyiségben.
A legfrissebb kutatások is bizonyítják, hogy nem lehet annyira sok (jó minőségű) sót enni, hogy ez okozzon problémát pl. magas vérnyomást. Ez egy téveszme!
Sajnos nagyon sok orvos nem néz utána a kutatásoknak, csak elfogadja, amit sulykolnak.
Ha az orvos elővenné az egyetemi tankönyveit, megtalálná benne, hogy ideális esetben a szervezetben a NaCL (só) és a KCl (kálium-klorid) aránya 30:1-hez kell legyen.
Intelligens szervezetünk a végsőkig védi az életet, ezért szinte a halál pillanatáig igyekszik a vérben fenntartani ezt az arányt. Nem véletlen, hogy a Ringer oldat is ezt tartalmazza, illetve – ha jók az értesüléseim – a legutóbbi időkig, mert 1-2 éve megváltoztatták az arányt benne, akárcsak a laborleleteknél a tól-ig referencia értéket, ami sajnos igen rossz irányba viszi el a dolgot.
Ideális esetben a szervezetben 142 mol/l kell legyen a NaCl, azaz a nátriumklorid (só) mennyisége.
A legtöbb magyar ember ezzel sajnos nem „büszkélkedhet”. „Áldásos” következménye a hibás reklámnak.
Pedig ha egy egészséges embert, főként kisgyereket megfigyelsz, akit engednek a szülei úgy étkezni, ahogy ő kívánja, még a paradicsomot is megsózza.
Miért is? Ja, hogy a paradicsomban magas a kálium szint és így helyreáll az egyensúly?
Ki gondol közülünk erre? Nagyszüleink egyszerűen tudták, hogy ezt vagy azt így kell enni pl. a paradicsomot sózni kell, a görögdinnyét zsíroskenyérrel kell enni (a vitaminok egy része zsírban oldódik), a szalonnát hagymával kell enni (a hagyma rendben tartja a koleszterin szintet) stb.
Nem tudták ők ennek tudományos magyarázatát, csak megszokták gyermekkorban, hogy mit mivel helyes együtt enni. Éltek is 90 feletti életkort és legtöbbször „ágyban párnák közt” végelgyengülésben haltak meg (hacsak nem volt pl. háború).
Hol vagyunk mi ettől, tele vannak az orvosi rendelők, az emberek alig vonszolják magukat, súlyos rendszerbetegségekkel küzdenek.
Ki gondol rá, hogy hol rontottuk el, hol az alap hiba. S ma már így adjuk tovább az utókornak, beteggé téve szeretett gyermekeinket, unokáinkat.
Egy magyar korboncnok orvostól nemrégiben azt olvastam, hogy „amikor kezdtem a pályámat, alig találtam olyan embert, akinek a veséje beteg lett volna, manapság alig találok egészségeset..”. Ő már csak tudja, ő a legjobb diagnoszta.
Ez teljesen egybevág azzal, hogy a 60-70-es években kezdték el a hadjáratot a só ellen. Manapság tiszta sóhoz is nehéz hozzájutni. Szinte mindegyikben van „-„, ami valamilyen káliumszármazékot jelent. S ez gyakran elképesztő mennyiséget tesz ki. Pl. a Horváth Rozi féle só 30 %-a kálium. Mi a helyes arány a szervezetben? 30:1 az NaCl és a KCl.
Így aztán nem csoda, hogy ennyire beteg a magyar ember.
Persze még sok oka van, de fizikai szinten bizony a só hiánynak előkelő a szerepe.
Egy angol orvos utána eredt a hirtelen szívhaláloknak, melyek elsősorban sportolók között voltak gyakoriak.
Azt találta, hogy minden esetben felborult a szervezetben a NaCl:KCl arány. Ezek a sportolók (fiatal felnőttek és gyerekek) zömében vega étrendet követtek, sok szóját (a szójában magas a kálium aránya) ettek, ittak, nagyon keveset sóztak és egy meccs vagy edzés után szomjukat nem sózott vízzel, hanem kólával oltották. Emlékezetes az a fiatal magyar focista esete is, aki a feleségével és kicsi gyermekével élt kinn Görögországban és egy meccs után lenyomott egy flakon kólát, összeesett és meghalt.
Diagnózis: szívmegállás.
Forrás:
Wikipédia/
Egészségtér/