Az eper jelentős C vitamin forrást is tartalmaz, így erősíti az immunrendszert, ellenálóbbá tesz a betegségekkel szemben. Az eperben található C-vitamin még fontos szerepet játszik a szem szaruhártyájának és retinájának megerősítésében.
A benne lévő antioxidánsoknak köszönhetően meggátolja a szürkehályog kialakulását.
Az eperben magas folsav szint van ami nagyon fontos a kismamák számára a terhesség korai szakaszában, mert segít a magzat agyának, gerincvelőjének kiépítésében, így a rendszeres eper fogyasztással akár születési rendellenességeket is ki lehet küszöbölni, meg lehet előzni.
A folsav hiánya még okozhatja a fehérvérsejtek megfogyatkozását viszont jelenléte a szervezetben segíti a vas és B12 vitamin felszívódását.
Lassan már népbetegségnek számítanak ízületi gyulladások, amik az ízületek korai degenerációjához vezetnek hosszabb távon. Az eper antioxidáns hatásának és a benne lévő fitokemikáliáknak köszönhetően segít csökkenteni az ízületi gyulladások kialakulását.
Egy tanulmány szerint a rendszeresen, napi jelleggel fogyasztott eper jelentősen csökkenti a szervezetben kialakuló gyulladások kockázatát.
Az eper rengeteg vitamint és úgynevezett fitonutrienst tartalmaz, különösen jó forrásai a C-vitaminnak és a mangánnak, de jelentősebb mennyiségű rost, jód, kálium, biotin, magnézium és B6-vitamin is található benne.
A legtöbb ember sajnos nem fogyaszt elegendő mennyiségű zöldséget és gyümölcsöt, így nem jut elegendő C vitamin a szervezetébe. Az eper jelentős C vitamin forrást is tartalmaz, így erősíti az immunrendszert, ellenálóbbá tesz a betegségekkel szemben. Az eperben található C-vitamin még fontos szerepet játszik a szem szaruhártyájának és retinájának megerősítésében. A benne lévő antioxidánsoknak köszönhetően meggátolja a szürkehályog kialakulását.
A C vitamin az immunrendszer erősítése végett valamint antioxidánsként a szabad gyökfogó képessége révén segít megelőzni a daganatok kialakulását. a kóros sejtelváltozásokat.
Szintén a magas C vitamin és víz tartalmának köszönhetően segít feszesen és rugalmasan tartani a bőrt, hiszen a bőr rugalmasságát biztosító kollagén termeléshez nagyon fontos a C vitamin és víz megfelelő mennyisége a szervezetben.
Sajnos a modern társadalmunkban vezető halálokok lettek a szív és érrendszeri megbetegedések. Ez adódik az erek meszesedéséből, plakkosodásából valamint a gyakori érgyulladásokból.
Az eper segít felvenni a harcot a rossz koleszterinnel ami a szívbetegségek leggyakoribb okai is egyben.
A rendszeres eper fogyasztás csökkenti az érelzáródások kockázatát és segíti az erek karbantartásáért felelős lipoproteinek munkáját.
Mivel jó gyulladáscsökkentő így segíti a kemikáliák és egyéb mikro szennyeződések által létrehozott érgyulladások csökkentését.
Az eperben kálium is található ami a nátriummal együtt az idegrendszeri jelek továbbítását, az izom-összehúzódások elindítását, a szívritmus és a vérnyomás szabályozását végzi, sejtek energiaellátásáért és a sav-bázis egyensúlyért felelős.
Az izomgyengeséget a kálium hiánya is okozhatja.
Az eper egy nagyon szívbarát gyümölcsünk.
Az eperben található magnézium csaknem háromszáz enzim működését szabályozza.
Ennek következtében hatással van szervezet energiaforgalmára, anyagcseréjére, valamint a csontok, izomzat, szívizom, agy működésére is.
Hiánya izomgörcsöket, izomgyengeséget eredményezhet.
Alacsony kalóriatartalma miatt a fogyókúrázóknak is remek eledel lehet a friss eper, de csak akkor ha nincs bőségesen megszórva porcukorral.
A korábban említett alacsony zöldség és gyümölcs fogyasztásunk miatt a rostbevitelünk is alacsony.
A rosthiány székrekedést, bélgyulladásokat idézhet elő a vékony- és vastagbélben egyaránt.
Az eperben is található emészthető rost amely a felesleges vizet felveszi a belekből.
E rostok állaga zselészerű, amely az emésztőrendszerben megköti a koleszterint, a zsírsavakat és az epesavakat, amelyek később eltávoznak a szervezetből.
Hasznos a rostfogyasztás a vér koleszterinszintjének csökkentésére is.
Az emészthető rostban gazdag étrend csökkenti a szervezet inzulin-szükségletét, és előnyös a cukorbetegeknek, mivel lassítja a cukor felszívódását a bélből.
A különböző fokozatú bélgyulladások sajnos a felnőtt lakosság jelentős részét érintik.