Forrásai:
Lecitinek, különösen szójalecitin, Különösen sok inozitol található a citromfélékben és a vesében, de természetes forrásai a máj, a tej és tejtermékek, az élesztő, a káposzta, a grapefruit, és a mazsola is. Szervezetünk képes előállítani, de a táplálkozás során is bejut a szervezetbe.

Táplálkozás során körülbelül 1 grammnyi jut a szervezetbe.

Hatásai:
Részt vesz a zsíranyagcserében a kolinhoz hasonlóan zsírbontó, vagyis lipotrop anyag. Közreműködik az idegingerületek továbbításában. Az inozitol a B8-vitaminhoz hasonlóan a kolínnal együtt a lecitin alkotóeleme.

 

Hiánya következtében kialakulhat:

Zsírmáj, érelmeszesedés, az agy teljesítményének romlása.

Ekcéma,HajhulláVérkeringési problémákSzorongásAlvászavarFáradékonyságKoncentrációs problémákSzékrekedésSzempanaszokZsírmáj (máj zsíros elfajulása)ÉrelmeszesedésIdeggyengeségAnyagcserezavarokSzellemi teljesítmény romlásaCsökkent fizikai teljesítőképesség

Mire jó?

Fontos szerepet játszik az agysejtek táplálásában, nyugtató hatású. Szükséges az érelmeszesedés megakadályozásához, az érrendszer, az érrendszer egészségének fenntartásához, a haj növekedéséhez.

 

Jó tudni
Vízben oldódik.

Általában kolinnal együtt fordul elő, hiszen mindkét anyag a Lecitinek alkotórésze és komplex készítményekben a Kolin és az Inozitol (B9-vitamin) általában együtt található meg. Táplálkozás során kb 1000 mg jut be a szervezetbe.

Igénye függ a stressz és a teljesítménykényszer mértékétől, így 4 000 – 8 000 mg között változik.

Újabb kutatások szerint napi 50 mg kell a szervezetünknek, de bizonyos források szerint 100 – 200 mg napi fogyasztása az ideális.

Fontos!

Tizenhárom olyan vitamin van, amely elengedhetetlen nem csak az egészséghez, de az élethez is. Ezen létfontosságú tápanyagok között megtaláljuk a különböző B-vitaminokat is, például a tiamint (B1-vitamin), a riboflavint (B2-vitamin), és a niacint (B3-vitamin).

Bár B9 vitamin néven a folsavat szokás említeni, érdemes tisztában lenni azzal, hogy a folsav a B9-vitamin szintetikusan előállított formája. A B9-vitamin biológiailag aktív, azaz szerves (természetes) formája pedig a folát.

Ajánlott cikkek

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük