Forrás:
A karnitin az emberi szervezetben két esszenciális aminosavból a lizinből és ametioninból képződik a szükséges mennyiség.Ez a hagyományos felfogás többnyire igaz az átlagembereknél.
Szívbetegeknek és sportolóknak azonban külön karnitin bevitelre lehet szükségük.
Karnitin hatásai:
Egyre több kutató vallja, hogy a karnitin az esszenciális tápanyagok közé tartozik,, hiszen elengedhetetlen a szívizom számára, a növekedéshez és az izomzat fejlődéséhez. Javítja az izmok oxigén ellátását. Segít helyreállítani a normális szívműködést.
Zsírégető hatású: a zsírfelhasználás teljes mértékben amennyiségétől függ, mert ez az aminosav működteti a zsírsavmolekulákat a sejt energiaraktárában ( mitokondrium ) juttató szállítórendszert.
Mire jó a karnitin ?
Jól alkalmazható szívbetegségek megelőzésére, illetve már kialakult szívbetegségek esetén a szív teljesítményének javítására, normális működésének helyre állítására.Mérsékli vagy megszünteti a koszorúér elmeszesedéséből, szállítóképességének csökkentéséből eredő szívtájéki szorító fájdalmat (angina). Jótékonyan hat a légzési elégtelenségben is, mert több oxigént juttat az izmoknak.
Fogyókúrás készítményeknek szintén fontos alkotórésze, zsírégető hatása miatt.
Amit még érdemes tudni
Csaki az L-karnitin tartalmú táplálék-kiegészítőt szabad bevenni, a d-karnitint tartalmazó készítmény kerülni kell.
Szívbetegségben szenvedők az alkalmazását feltétlenül beszéljék meg kezelőorvosukkal, mert feleslegessé tehet egyes gyógyszereket, illetve azok dózisának módosítása válhat szükségessé.
Jobban érvényesül a zsírbontó hatása, ha szerves kötésű krómmal veszik be.
Mit ír a wikipédia
https://hu.wikipedia.org/wiki/Karnitin
A szívizom számára, valamint a növekedéshez, fejlődéséhez és az izomzat fejlődéséhez nélkülözhetetlen. Helyreállítja a normális szívműködést, javítja az izomzat oxigénellátását.
Rendkívül fontos, mivel zsírégető hatású. Ez az aminosav-származék működteti azt a szállítórendszert, mely a zsírsavmolekulákat a sejtek mitokondriumába szállítja.
Tehát a zsírfelhasználás függ a jelenlévő karnitin mennyiségétől.
Az emberi szervezetben a májban, az agyban, valamint a vesében szintetizálódik.
A mitokondriumok az összes élő sejtben megtalálható sejtalkotók. Szerepük a sejt energiatermelése. A mitokondriumok membránján többféle biomolekula helyezkedik el, köztük karnitin is.
A mitokondriumok elsősorban cukrokat hasznosítanak, de ennek hiányában a lipidmolekulákat is képesek lebontani. Ennek az aminosavnak nagy szerepe van abban, hogy a sejtplazmában lévő lipideket a mitokondriumok belsejébe juttassa.
Kutatások igazolták, hogy a karnitin jótékony hatással bír az emberi szervezetre.
Kiemelt szerepei a következők:
- Szívbetegségek megelőzésére használható. A már kialakult szívbetegség esetén javítja a szív teljesítményét, segít a normális működés helyreállításában.
- Csökkenti a koszorúér-elmeszesedésből származó szorító fájdalmat az érrendszerre gyakorolt jótékony hatása miatt.
- Az angina bizonyos formáinak tüneteit javítani képes.
- Pozitív tapasztalatok állnak rendelkezésre a demenciában szenvedő betegek kezelésével kapcsolatban.
- Légzési elégtelenség, illetve nehézségek esetében is segít, mivel növeli az izmok teljesítményét, de ez nem alkalmazható gyógyszeres terápia helyett, csupán alternatívaként.
- Egyesek szerint jelentős a zsírégető hatása, melynek következtében sok fogyókúrás termék lényeges összetevője.(Hatékonysága több szakértő szerint megkérdőjelezett.)
Vízoldékony molekula, túladagolni gyakorlatilag lehetetlen.
A karnitin előállításához a szervezetben elegendő vasnak és C-vitaminnak kell rendelkezésre állnia.
Alacsony szintre utalhat a fáradtság, illetve az izomgyengeség.
A karnitin növeli a HDL („jó”) koleszterin szintjét, és csökkenti az LDL („rossz”) koleszterin szintjét.
A szükséges mennyisége nincs hivatalosan rögzítve, becslések szerint napi 5-10 milligramm szükséges az emberi szervezet számára. Táplálékkiegészítők azonban 500-4000 milligrammot is tartalmazhatnak, ezért ezek alkalmazását érdemes megbeszélni egy kezelőorvossal.
Egészségügyi kockázatok
Kapcsolatot feltételeznek az l-karnitin fogyasztása és az atheroszklerózis kialakulása között.
Az l-karnitin a bélrendszerben trimetilaminná alakulhat, amit a májenzimek tovább alakítanak metilamin-N-oxiddá (TMAO). Ez utóbbi vegyület érelmeszesítő hatású.
Az l-karnitin trimetilaminná alakítását a bélflóra bizonyos baktériumai végzik.
A bélflóra összetételének legfontosabb befolyásolója a táplálkozás. Kimutatható volt, hogy vegetáriánus táplálkozás mellett kevesebb TMAO keletkezik.