Forrás:
Lizin valamennyi fehérje dús ételben megtalálható.
Legjobb forrásai:
tej,
sajt,
tojás,
hús,
hal,
szójatermékek,
élesztő.
Hiányzik azonban egyesnövényi fehérjékből, mint amilyen a búzában található gliadin és a kukoricában levő zein. Ezért egyes országokban a búzából készült kenyeret és péksüteményt lizinnel egészítik ki, javítva fehérje értéküket.
Lizin hatásai:
Esszenciális aminosavként szükség van rá néhány létfontosságú fehérje szintézishez. A gyermekek növekedéséhez és csontjaik fejlődéséhez is kell a lizin, felnőtteknél pedig közreműködik a kalcium beépülésében és a nitrogén egyensúly fenntartásában.Elengedhetetlen a növekedéshez, a szövetek regenerálódásához és gyógyulásához, valamint bizonyos ellenanyagok, hormonok és enzimek keletkezéséhez. Elősegíti az izomfehérje képződését, ezért különösen fontos lehet a gyógyuláshoz műtétek és sérülések után.
Másik fontos hatása a vérzsír (triglicerid) szintjének csökkentése.
Hiány következtében kialakulhat
Erőtlenség,
enerváltság,
ingerlékenység,
koncentrálóképesség csökkenése,
vérszegénység
hajhullás,
a vérbe borult szem,
gyermekeknél növekedésben való lemaradás is.
Mire jó a lizin ?
A normális egészséges fejlődéshez elengedhetetlen, különösen hasznos műtétek és sérülések után. Visszaszorítja a herpeszvírus (Herpes simplex) illetve a náthakiütés (Herpes laialis) jelentkezését. Mivel fokozza az izomfehérje képződését, sportolóknak is hasznos lehet, mert sérülést követő műtét után gyorsabban regenerálódnak.
Amit még érdemes tudni
Lizint, ha argininnel együtt 1:1 arányban adagolják, elősegíti a növekedési hormon termelődését a szervezetben , ezáltal fokozódik az izomtömeg és megnő a teljesítmény.“A lizinnek immunrendszert erősítő és vírusellenes hatását is igazolták. A lizin megfelelő adagban „herpesz stop” hatású, azaz abban a fázisban állítja meg a betegség kifejlődését, amikor elkezdjük a szedését. 1-2 g Lizin bevételével az égető érzés perceken belül elmúlik, s egy 2-3 napos kúra napi 6-9 g Lizin bevételével megakadályozza a herpesz tüneteinek megjelenését.
Részletek: https://www.webbeteg.hu/cikkek/fertozo_betegseg/17147/lizinnel-a-herpesz-ellen “
Mit ír a wikipédia
https://hu.wikipedia.org/wiki/Karnitin
A lizin a fehérjékben általában megtalálható 20 aminosav egyike. A 4-aminobutil oldallánca miatt a bázikus aminosavak közé sorolják, az arginin és a hisztidin mellett. A kodonjai AAA és AAG.
Esszenciális aminosav, egy ember napi szükséglete 1–1,5 g. A lizint táplálékkiegészítőként is alkalmazzák herpesz ellen. Nevét a görög „Lízisz” (kibontás) szóból kapta.
Sok fehérjében fordul elő: hemoglobinban, bázikus protaminokban stb.