Az egész évben beszerezhető sárgarépa fogyasztása ajánlott immunerősítő kúrákban, egyes szakértők szerint még néhány daganatos betegség ellen is védelmet nyújthat. Kifejezetten fontos szerepet kap a szív- és keringési rendszer betegségeinek diétájában.
Zöldségféléink közül a sárgarépa az egyik legközkedveltebb. Fogyaszthatjuk főve, sülve, párolva, de leghatásosabb nyersen a sárgarépa kipréselt levét fogyasztani. Napi egy pohár sárgarépalé fogyasztása a szervezetünk számára elképesztő regenerálódást tesz lehetővé, különösen a lassú préseléssel készült és az azonnal (max. 20 percen belül) elfogyasztásra kerülő lé. Szinte nincs olyan betegség, amire nem ad a sárgarépalé enyhülést.
Mit tartalmaz a sárgarépalé? Sárgarépalé vitamintartalma
A sárgarépalé tartalmaz kalciumot, káliumot, nátriumot, foszfort, vasat, magnéziumot, krómot, karotint, sót, A-, B-, C-,E-, G- és K-vitaminokat. A legtöbb benne az A-vitamin elő vitaminja, a karotin, ami zsírban oldódik.
Éppen ezért annak, aki diétázik, és kevés zsiradékot visz be a szervezetébe, érdemes egy kanál lenmagolajat magában vagy salátával elfogyasztania a sárgarépalé előtt.
Ne pucold meg a sárgarépát!
A sárgarépában a tápanyagok nagyobb koncentrátumban a héjhoz közel találhatók, éppen ezért javasolt a biorépa vásárlása, melyet csak (az új burgonyához hasonlóan) csak megdörzsöljük az erre a célra kialakított kesztyűvel vagy zöldségtisztító kefével.
A sárgarépalé mindenre jó!
Sárgarépalé a fogakra:
segít megőrizni a fogak jó állapotát és a csontok szerkezetét.Sárgarépalé az emésztésre:
étvágyserkentő,
mézzel keverve kitűnő fertőtlenítő, sebgyógyító, jól kezelhető vele a szájnyálkahártya elváltozásai,
megszünteti a gyomorsavtúltengést és a gyomorégést,
tisztítja a bélrendszert, jótékonyan hat székrekedés esetén,
segít a bélférgek hajtásában
kihajtja a belekből a rossz felszívódásért felelős, rothadást okozó baktériumokat.Sárgarépalé a látásra:
megakadályozza a szembetegségeket, véd a farkasvakság (szürkületi vakság) ellen. A sárgarépában három fontos tápanyag is van – béta-karotin, lutein, zeaxantin –, amelyek jelentősen védik a szem egészségét. Például béta-karotin nélkül szemészeti rendellenességek léphetnek fel, beleértve a makuladegenerációt, sőt még a vakságot is. A lutein és a zeaxantin pedig az életkorral összefüggő látásvesztés kockázatának csökkentésére törekszik.Sárgarépalé asztmára:
csökkenti a mandulák, orrmelléküregek és a légutak gyulladását, ezáltal tisztítja azokat, köptető hatású a tüdőbetegségben, asztmában szenvedők számára.Sárgarépalé inzulinrezisztencia és cukorbetegség esetén:
erősíti a hasnyálmirigyet, hosszútávú fogyasztása csökkenti az inzulinrezisztenciát és a cukorbetegséget enyhíti.Sárgarépalé immunerősítésre, méregtelenítésre:
erősíti az immunrendszert, növeli a fertőzésekkel szembeni ellenálló képességet,
regenerálja a májat betegségek után,
utolérhetetlen erősítő és vitalizáló hatással bír.
Sárgarépalé szív – és érrendszeri problémákra, magas vérnyomásra:
rendszeres fogyasztásával kezelhető a magas vérnyomás, az érelmeszesedés.A sárgarépalé csökkenti a koleszterinszintet.
A sárgarépa káliumot is tartalmaz, ami segít a szervezetben lévő nátriumszint csökkentésében, így a sárgarépa elősegíti az alacsonyabb koleszterinszintet és az alacsonyabb vérnyomást.