Ősi táplálékunk a Köles

A Köles a magyarok ősi gabonája!

A népi gyógyászatban a szem és a lép gyógyszerének is tartják, de vércukorszint-szabályozó és rákmegelőző hatása is ismert. A köles vitalizálja tüdőnket, légzésünket is.

A köles élettani hatásai is csodálatosak. A benne lévőfehérjenem tartalmaz glutént, ezért lisztérzékenyek is fogyaszthatják, valamint csecsemők is ehetik a belőle készített nyákot.
Könnyen emészthető, és magas, vízben oldódó rosttartalma segít eltávolítani a letapadt salakot a belekből, ezért fogyasztása böjtöléskor is ajánlott.

Egyik gabona sem savasít, de a köles kifejezetten lúgosító hatású

A kölesben lévő szilícium és vegyülete, a kovasav fontos szerepet játszik csontképzésünkben (csontritkulás esetén rendszeres fogyasztása kifejezetten ajánlott), a bőr hamvasodásában és hajunk, körmeink egészségének megőrzésében.

Glutén- és laktózérzékenyeknek is ajánlott!

A zzab mellett kissé háttérbe szorul a köles, pedig változatosan fogyasztható, könnyen emészthető, és tápanyagban gazdag gabonaféle.

Az #aminosavakban, #vitaminokban és ásványi anyagokban bővelkedő köleskása tartalmas és kiváló reggeli, amit könnyű elkészíteni, és hosszabb időre eltelít.

A kölest sokan csak madáreleségként tartják számon, pedig sokféle módon beépíthető a napi étkezésekbe, ráadásul gluténérzékenyek is fogyaszthatják. Igazi kincs a fogyókúrázók számára, hiszen alacsony kalóriatartalmú, ráadásul rostjai révén elősegíti az emésztés egészséges működését, és salaktalanító hatással rendelkezik. Nem véletlen, hogy a legtöbb vegetáriánus étrendjében szerepel, ugyanis remek fehérjeforrás

Szépítő ételnek is nevezik a kölest, mert rendszeres fogyasztása mellett megnő a bőr, a haj, és a körmök ellenálló képessége. Ráadásul fellelhető benne a sejtek regenerálódását serkentő E-vitamin Másik nagy előnye, hogy fenolos vegyületek találhatóak benne, melyek antioxidánsként védik a sejteket a toxinoktól és az oxidatív stressztől.

A köles számos előnnyel rendelkezik

A köles szuper #magnéziumforrás, de #vasban, #kalciumban, #káliumban sem szűkölködik. #Cink és #foszfor is található benne, emellett #esszenciális aminosavakat, és #telítetlenzsírsavakat tartalmaz.

Ami még vonzó benne, hogy jelentős #Bvitamin-tárházzal rendelkezik: #B1-,#B2-, #B3- és #B6 vitaminokat sorakoztat fel, melyek jól jönnek, ha fáradtnak, kimerültnek érzed magad, hiszen pozitívan befolyásolják a test energiaszintézisét.

A #Bvitaminok pótlására különösen szükség lehet egy stresszesebb időszakban, például a #diéta során is segíthetnek a feszültség oldásában

A köles a fehér rizsnél hosszabb ideig telít el, ezért érdemes köretként bevetni. Rosttartalmának köszönhetően pozitívan befolyásolja az emésztést, és úgy működik, mint egy bélradír. A túl sok és a túl kevés rostfogyasztás sem jó, vagyis legjobb az arany középúton maradni.

A köles sokoldalúan elkészíthető étel: édes vagy sós kását főzhetsz belőle, gazdagíthatod vele a lecsót, salátát, és puding vagy felfújt alapanyaga is lehet. A kölesszemek őrleményével helyettesítheted a lisztet.

RECEPT ;

Köleskása reggelire

A köles főzése roppant egyszerű, ám előtte alaposan át kell mosni. Többször öblítsd át a szemeket, majd kis lyukú szűrőn keresztül csurgasd le róluk a vizet. Általában egy bögre kölest hárombögrényi vízzel szoktak felönteni, abban főzik puhára. Ám a kásához használhatsz fele-fele arányban kókusztejet – vagy mandulatejet – és vizet.

Édesen és sósan egyaránt elkészítheted a kását. Vannak, akik reggelire a se nem túl édes, se nem sós, semleges ízű ételeket kedvelik inkább, ebben az esetben nem kell mézet, sem édesítőszert adni a kásához, hanem a hozzá kevert gyümölcsökkel, magvakkal fokozhatod az ízélményt.

Hozzávalók:

• 1,5 bögre víz

• 1,5 bögre kókusztej

• 1 bögre köles

• 1 kiskanál vaníliaaroma

• a tetejére fahéj, kókuszreszelék, esetleg dió, mandula, vagy gyümölcsmix

Ha édesebbre vágysz, tegyél bele egy kis mazsolát, és kevéske mézet. Az alaposan megmosott kölest tedd fel főni a vízzel és a kókuszitallal nyakon öntve. Nagyjából 15 perc alatt megduzzad és megpuhul, ám a kásaszerű állag eléréséhez érdemes fedő alatt túlfőzni úgy, hogy közben időnként átkavargatod. Amikor pépes masszává válik, add hozzá a vaníliaaromát, és fedő alatt egy picit még pihentesd. Tálaláskor dúsítsd a kását gyümölcsökkel, magvakkal, fahéjjal, és fogyaszd jó étvággyal.

Fontos tudni, hogy a kölesfogyasztást nem szabad túlzásba vinni, #pajzsmirigyproblémák esetén pedig egyáltalán nem javasolt Ugyanis glutén helyett goitrogéneket tartalmaznak a kis szemek, amelyek zavarokat idézhetnek elő a pajzsmirigy működésében. Alacsony jódbevitel mellett ez a kockázat jelentősen megnő, amennyiben gyakran kerül köles a tányérra.
A szemek főzése nem semlegesíti – sőt inkább felerősíti a goitrogén anyagok hatását.

 

TUTI FOGYÁS

facebook csoport

Ez egy előcsoport azoknak, akik szeretnének lefogyni, vagy tisztítani, de még tájékozódni akarnak, mielőtt neki fognak a 90 napos Testsúlykontroll programba.

 

LIVE GOOD TESTSÚLYKONTROLL

90 zárt facebook csoport

Ebben a csoportban folyik a komoly elköteleződött munka. 90 napon keresztül a test teljes tisztítása és sejtszíntű táplálása.

A programban megtanulhatja, mit mikor mivel eszünk azért, hogy egészségesebbek legyünk. Hogy mellékesen testünk önszabályozó rendszere is beinduljon, és veszítsünk néhány felesleges kilót. Az itt szerzett tudást, bármikor elővehetjük amikor az egészségünk kezd kibbillenni az egyensúlyából.

A program, nem fogyókúra. Nem kell éhezni, kalóriát számolgatni, vagy konditeremben izzadni. A testsúlyszabályozást a testünk elvégzi, ha megadjuk neki a szükséges tápanyagokat.

Ajánlott cikkek

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük