Gyakorlatilag az egyetlen természetes folsav- és vasforrás! Ezenkívül rendkívül sok hasznos fitonutriens található benne, melyek többek között a szemünk egészségéért felelősek, de gyulladáscsökkentő, csonterősítő és daganatellenes hatásaik is vannak, valamint az immunrendszert is erősítik.

A spenót fogyasztása hasznos lehet az alábbi esetekben:

A retinát érintő rendelleneségek – A Massachusetts állambeli Szem- és Fülgyógyászati Kórházban, valamint a Harvard Egyetemen (AEÁ) végzett nagyon pontos vizsgálatok kimutatták, hogy azoknál az 55 és 80 év közötti személyeknél, akik rendszeresen fogyasztottak spenótot, sokkal kisebb volt a látás elveszítésének kockázata a makuladegeneráció következtében. A spenót rendszeres fogyasztását mindenkinek ajánljuk, aki meg akarja őrizni a jó látását, főként pedig az 50 évnél idősebbeknek.

Vérszegénység: 100 g spenót 2,71 mg vasat tartalmaz, ami sokkal több a húsban található mennyiségnél. Bár a növényi eredetű vas nehezebben szívódik fel, mint az állati eredetű, a spenótban, valamint más táplálékokban található C-vitamin nagy mértékben javítja ennek az ásványi anyagnak a hasznosulását.

A spenót sok luteint és zeaxantint tartalmaz; ez a két karotinoid védelmet nyújt a látásvesztéssel szemben, amit a makula (sárgafolt, az ideg hártya legérzékenyebb területe) degenerációja okoz. Ez a betegség leggyakrabban az idősek körében fordul elő, és vakságot okozhat. A spenót akár a sárgarépánál is hatékonyabb az időskori makuladegeneráció megelőzésében.

A vérszegénység leküzdésében a friss spenótlé fogyasztása nagyon hatásos módszer.

Magas koleszterinszint: állatkísérletekkel bizonyították, hogy a spenótban található fehérjék gátolják a koleszterin és az epesavak felszívódását. Rendszeres spenótfogyasztással csökkenthető a vérben levő koleszterin szintje.

Terhesség: Magas folsav- vagy foláttartalmának (194 μg/100g) köszönhetően a spenót megelőzi a magzatnál bizonyos fejlődési rendellenességek kialakulását, és vérszegénység-megelőző hatásán kívül ideális zöldségféle a terhes kismamák táplálkozásában.

Testgyakorlás és növekedés: A spenót – magas vitamin- és ásványi anyag tartalmáért – nagyon ajánlott azoknak, akik naponta végeznek megerőltető fizikai mozgást (például az atléták) és a serdülőkorúaknak, főleg a gyors növekedési időszakban.

Az ismert zöldlevelűek közül talán a spenót az egyik legtáplálóbb, annak ellenére, hogy energiatartalma csak 22 kcal/100 g.

Tápértékét gazdag vitamin- és ásványi anyag tartalmának köszönheti.

100 g spenótlevél tartalma:

  • a naponta szükséges A-vitamin (1000 μg RE) 2/3-a, vagyis 672 μg RE (Retinol Ekvivalens);
  • gyakorlatilag a teljes (194 μg) folsav- vagy folátmennyiség, amiből a napi szükséglet 200 μg;
  • a napi C-vitamin mennyiség fele (28,1 mg), a szükséges adag 60 mg;
  • a szükséges Mg (350 mg) mennyiség megközelítőleg egynegyede (79 mg);
  • a napi vasszükséglet (10 mg) több mint egynegyede (2,71 mg).

A Live Good Szuper Reds 300mg Spenótot tartalmaz

 

Mégtöbb összetevő itt: 

Ajánlott cikkek

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük