Foszfor forrásai:
Teljes gabonaszeletek, magvak, dió, tojás, hal, szárnyasok. Magas foszfor tartalmú ételek többek között: szárazbab, rozsliszt,teljes búza, lencse, borsó, fokhagyma,
paraj, zöldborsó, banán, napraforgómag, bárányhús, tojássárgája, trapista sajt, edami sajt, ementáli sajt, sertésmáj

Élelmiszereink elegendő foszfort tartalmaznak ahhoz, hogy normál táplálkozás esetén fedezzék a szervezet foszfátszükségletét.

A legújabb kutatások szerint azonban a magas foszforbevitel akkor is kedvezőtlenül hat az emberi szervezetre, ha egyidejűleg nem mutatható ki a vér foszforszintjének jelentős emelkedése.

A szervi károsodásokért ugyanis elsősorban a magas foszforbevitel által a homeosztázis visszaállítása érdekében kiváltott hormonális reakciók felelősek.

Az emelkedett foszforbevitel sajnos az egészséges emberekben is megbontja a foszfor és kalcium szabályozását szolgáló hormonális homeosztázist (egyensúlyt), károsítja a szöveteket, hozzájárul a szív- és érrendszeri megbetegedések kialakulásához, az érelmeszesedéshez, ér-belhártyasérülésekhez, vesekárosodáshoz, valamint a csontállomány veszteségéhez, a csontritkuláshoz és az öregedési folyamat felgyorsulásához.

A fokozott foszfor bevitel a csontok egészséges állapotára is kockázatot jelenthet: egy serdülők között végzett vizsgálat szerint például a csonttörések gyakorisága összefüggést mutatott a foszforsavtartalmú kólafélék fogyasztásával.

Foszfor hatásai:
Elemi állapotban nem fordul elő a szervezetben, vegyületként, azonban minden sejtben megtalálható, gyakorlatilag valamennyi biokémiai folyamatban szerepet játszik.

A csontok és a fogak normális szerkezetéhez elengedhetetlen. Lényeges a szív- és a veseműködés szabályozásában. Emellett szükség van rá az idegingerületek továbbításában is.

Foszfor hiánya következtében kialakulhat:
Csontfejlődés zavara, angolkór (rachitis) gennyesedés ( pyorrhoea)

Mire jó?

  • Szükséges a növekedéshez és a gyógyuláshoz, az energiatermeléshez.
  • Mérsékli az ízületi gyulladást kísérő fájdalmat.
  • Szükség van rá a a fogak és a fogíny egészségéhez.
  • Idegrendszer működéséhez, fehérje-, szénhidrát-, zsíranyagcsere fehérejszintézis, enzimek működése.

Jó tudni
A vörös foszfor sem vízben, sem szén-diszulfidban nem oldódik. A fehér foszfor jól oldódik szén-diszulfidban.,

A foszfor a második legnagyobb mennyiségű ásványi anyag a szervezetben: felnőtt emberben 700-800 gramm található belőle.

A kalcium és a foszfor aránya egészséges emberekben 2:1.

A foszfor legnagyobb része, 80-85%-a a csontokban beépülve szerves foszforsó formájában található, míg a fennmaradó rész a kalciumhoz hasonlóan vesz részt a szervezet működésében.

Kis mennyiségben van jelen, de fontos szerepet tölt be a szervezet folyadéktereiben a kémhatás szabályozásában.

Kevesen ismerik azt a tényt is, hogy szervezetünk a tartalékenergia egy részét foszforvegyületek formájában raktározza.

Ha valaki túl sok foszfort juttat be a szervezetében, felborítja az ásványi anyagok egyensúlyát, emitatt csökken a csontok és a fogak kalciumtartalma.

Az átlagos étrend túl sok foszfort tartalmaz.

A legfőbb kalciumrablók a foszforban dús kólafélék, ezért aki rendszeresen sok kólát iszik, szinte biztosan tönkreteszi a csontrendszerét.
D-vitamin és kalcium hiányában a foszfor nem képes kifejteni kedvező hatását.

Foszfor nélkül a naicin ( B3- vitamin) nem szívódik fel.

A foszfor (nyelvújításkori magyar nevén vilany) egy nemfémes, szilárd kémiai elem. A rendszáma 15, vegyjele P. Neve görög eredetű, jelentése „fényhozó”.

Az ún. biogén elemek közé tartozik, részt vesz fontos szerves molekulák, például a DNS, RNS felépítésében.

Különösen a vesebetegek esetében kell fokozott figyelmet szentelni a magas foszforszint elkerülésére.

A foszfor mérgező elem, túladagolásakor a standard mérgezési tünetek jelentkeznek.

A foszfor szinte minden élelmiszerben megtalálható, kisebb-nagyobb mennyiségben. Hiányállapotával nem is igazán kell számolni, mert az élelmiszeripar – elsősorban savanyító adalékanyagként – egyre több foszfort használ fel, általában foszforsavként.

 

Mennyi a napi szükséglet?

 

 

 

Félévesnél fiatalabb 190
1-3 év 620
4-6 év 620
7-10 év 620
11-14 év 775
15-18 év 775
19-30 év 620
31-60 év 620
60 év felett 775
Várandósság 930
Szoptatás 930
Nehéz fizikai munka 775
Stressz 800
Dohányzás 620
Alkohol fogyasztás 620
Menopauza 620

 

Ajánlott cikkek

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük