Jód forrásai:
A jód megtalálható tengeri algában, hínárban, tengeri halakban, rákokban, hagymában, jódban gazdag talajon nőtt főzelékfélékben, tojássárgájában, sárgabarackban, datolyában, szilvában, petrezselyemben, nyers tejben, sajtban, csirkében.

Hatásai:
A szervezetben jód kétharmad része a pajzsmirigyben összpontosul. A jód a pajzsmirigyhormonok ( tiroxin – T4 és trijódtironin – T3 ) alapanyaga.

A pajzsmirigyhormonok, az anyagcsere legfőbb szabályzói, ezért akár a jódhiány, akár a jódfelesleg erőteljesen befolyásolja az anyagcserét, a testsúlyt, az egész hormonrendszer működését.

Hiánya következtében kialakulhat:
Hiányában lassul a szellemi tevékenység, romlik a memória, nő a testsúly, energia szegénnyé válik a szervezet, esetleg a szívritmus, a pulzus is lelassul.

Fontos megjegyezni, hogy nem szabad automatikusan alkalmazni némelyik tápanyagot. Például jódot adni egy jódhiány miatt pajzsmirigy működésben szenvedőnek logikus lépés, miközben jódot adni egy Hashitomo betegnek olyan, mintha benzint öntenénk a tűzre.

Mire jó a jód?
Hiányában a pajzsmirigy alulműködik. Ilyenkor a jódbevitel elősegíti a fogyást, elégeti a felesleges zsírt a szervezetben. Az elegendő mennyiség több energiát ad, javítja az agy tevékenységét, hozzájárul a bőr, a haj a köröm és a fog egészségéhez. Megfelelő növekedés sem lehetséges Iodum a nélkül.

Jó tudni
Magyarország talaja jódban igen szegény, ezért a legtöbb embernek szüksége van jód pótlásra. Természetesen ez nem így van, sőt kerülendő a jód azoknál, akiknek a pajzsmirigye túlműködik. A jódpótlásra a világ számos országában így Magyarországon is jódozzák a sót, sőt sok más élelmiszerben (tej, tejtermékeke, mustár, torma stb.) származási forrástól függően esetenként ugyancsak megtalálható.

Gátolják a jód hasznosítását, ezért „golyvaképzőnek” is nevezik az alábbi élelmiszereket:

 

brokkoli karfiol
spenót káposzta
kelbimbó fodroskel
őszibarack körte
mustár szójabab
földimogyoró fenyőmag
köles manióka
fehérrépa

Alulműködő pajzsmirigynél tehát az említett ételek fogyasztását korlátozni vagy mellőzni szükséges.

Ha az ember nem biztos benne, hogy túlműködik-e a pajzsmirigye (hyperthyreosis), akkor vizsgáltassa meg magát orvossal vagy természetgyógyásszal, mielőtt a jódbevitel növeléséről döntene. Pajzsmirigy túlműködés ugyanis veszélyeztetheti egészségét a jódbeli fokozással.

Jód hatására fokozódik a gyulladás!

Egészségügyben

3%-os vizes oldata (mivel vízben gyengén oldódik, alkoholos oldatát hígítják vízzel) jelen van az elsősegélydobozokban, sebek fertőtlenítésére és szükséghelyzetekben víz fertőtlenítésére használjuk (3 csepp/l és hagyjuk fél órát állni).

Mivel elnyeli a röntgensugarakat, kontrasztanyagként használják egyes vizsgálatoknál.

Két, gammasugarakat kibocsátó izotópját (131I vagy 123I) a pajzsmirigy működésének vizsgálatára használják (szcintigráfia).

A VIII. Magyar Gyógyszerkönyvben Iodum néven hivatalos.

 

Vissza az ásványi anyagokhoz>>>

Ajánlott cikkek

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük